Cacao!

Cacaoen kommer utelukkende fra økologiske småskalaprodusenter som høster fra jungel (agroforestry) hvor symbiosen i økosystemene blir opprettholdt. Ikke fra monokulturer og plantasjer.

I normal cacao-prosessering blir bønnene ristet på høy temperatur, holdt flytende og varmt i lang tid (gjerne mange dager!) og kakaosolider, altså pulver, og fett blir separert. Dette er mishandling! Myrvann vil være svært forsiktig roasted, litt grovere kvernet enn sjokolade og ikke langtidsmalt, noe som gir en litt syrlig men ikke bitter smak, ha sødme men ikke være søt. Real og ikke ihjel-prossesert.  

  • Kun 20% av koffeininnholdet som kaffe 
  • Theobromin, Anendamide, Phenyletylamin; balansert fokus og hjerteåpnere!
  • ca 20% av dagsbehovet for magnesium pr. kopp!
  • Solid mengde antioksidanter

Ca 70% av all verdens cacao blir dyrket i kun fire vest-Afrikanske land, primært med en industrielt fremstilt bønne med det deilige navnet «CN51». Denne vokser raskt, er kjempestor og smaker utrolig beskt. For å gjøre historien enda bitrere drives denne industrien fremdeles av bønder som lever under ekstrem fattigdom, slaver og 1.3 millioner barnearbeidere. Prisen på denne cacaoen er ca $2.3 pr kg. Dette for produksjon av luksusvarer fulle av sukker som vesten spiser seg syke på. 

Fra Cocain til Cacao

Cacaoindustrien består heldigvis også av en helt separat side. De siste par tiårene har artisan (småskala) Bean-to-Bar produsenter og forhandlere (tradere) tilnærmet seg lokalbefolkningene med et annet mål for øyet enn storskala industrialisering. De nye foredlerene ville ha økologisk, etisk og eksotisk cacao, med interesse for den gamle cacaokulturen, økosystemene og med større inspirasjon fra vestens vin-tradisjon enn den industrielle revolusjon. Disse nyere økonomiske insjentivene har bla. ført til at områder i Coloumbia, Peru og Bolivia som som tidligere var tungt belastet av trafficking og cocainproduksjon har nå gått over til cacaoproduksjon. Mange bønder har også revet seg løs fra gigantindustrien og fått mulighet til å drive bærekraftig og økologisk. Med en klar intensjon er altså prisene drevet opp for å bidra positivt i utviklingen lokalt hvor cacaoen dyrkes; vi betaler derfor tre til fem ganger mer. Det er det verdt! 

Les gjerne mer på sidene til forhandleren vi har valgt å samarbeide med Silva-Cacao.com  

Cacao inneholder ca 1200 forskjellige stoffer, noe som gjør det til en av de mest komplekse plantene vi kjenner til. Her er noen av de viktigste for oss;

Antioksidanter;

Psykotropisk aktive stoffer

Fett (56% av bønnen)

Minneraler (mg/100g)

Tanniner

0